02 4487 2654

Wave type - Najhojnejšie zastúpený stav ciev

Ukazuje najhojnejšie zastúpený stav ciev . Typ 1 je najpriaznivejší , vypovedá o veľmi dobrom stave ciev aj ich pružnosti . Typ 5 a viac už vypovedá o zhoršenom stave ciev, rozvinutej arterioskleróze - kôrnatenie tepien , vysokom krvnom tlaku a možnom diabetu .


Zistenie miery aterosklerotického poškodenia tepien :

1.Krvná cirkulácia aj stav ciev je v dobrom stave

2.Krvná cirkulácia aj stav ciev je v dobrom stave, ale môže sa ľahko zhoršovať

3.Počiatok degeneratívnych procesov

4.Počiatok degeneratívnych procesov,

5.Zhoršujúca sa cirkulácia krvi aj stav ciev

6.a 7. Poruchy cirkulácie aj celkového stavu ciev


Ateroskleróza = najčastejšia príčina kardiovaskulárnych ochorení . Znamená stvrdnutie tepien ukladaním tukových látok pod vnútorný povrch tepien (endotel) spojený s tvorbou väziva a ukladaním vápenatých solí v mieste poškodenia , zníženie elasticity tepny vplyvom ukladania aterogeních látok - predovšetkým tukových látok , krvných buniek, fibrózne tkaniva a druhotne vápnika do stien tepien . Spôsobuje zníženie prietoku krvi a nedokrvenie príslušného orgánu . Môže dôjsť k uvoľneniu trombu a jeho vniknutie do iných oblastí a vzniku akútneho nedokrvenia príslušného orgánu .

Ateroskleróza vedie k rade závažných komplikácií ako je infarkt myokardu alebo cievnej mozgovej príhode .

Nebezpečenstvo ďalšie progresie aterosklerózy :

◦ Ischemická choroba srdca a infarkt myokardu

◦ Srdcové zlyhanie

◦ Mozgová mŕtvica

◦ Ischemická choroba tepien dolných končatín ( ktoré nevzácne končí ich amputáciou )

◦ Retinopatia ( poškodenie zraku )

◦ Poruchy funkcie až zlyhanie obličiek


Ateroskleroticky postihnutá tepna




Významné faktory podieľajúce sa na rozvoji aterosklerózy :

◦ Zvýšená hladina krvných tukov a LDL - cholesterolu

◦ Hypertenzia

◦ Fajčenie

◦ Obezita

◦ Diabetes

◦ Stres

◦ Nedostatok pohybu

◦ Zvýšená hladina homocysteínu

Prevencia zohráva najdôležitejšiu úlohu v rozvoji aterosklerózy . V prípade jej rozvoja je potrebné zamerať sa na zmenu doterajšieho životného štýlu , kde hrá významnú rolu spôsob stravovania à významný vplyv výživového poradcu .



Riziko aterosklerózy stúpa s vekom , ovplyvňujú ho do istej miery genetické predpoklady a väčšie riziko sa vyskytuje u mužov ako u žien pred menopauzou ( po menopauze sú ženy ohrozené kardiovaskulárnymi ochoreniami viac ako muži ) .

 

Všeobecné odporúčania :

◦ Znížiť konzumáciu potravín obsahujúcich cholesterol ( vajcia , živočíšne tuky ) a nasýtené mastné kyseliny ( maslo , masť , tučné mliečne výrobky , bravčové tučné mäso , údeniny ... , ale aj palmojadrový a kokosový tuk - sušienky , oplátky , tyčinky )

◦ Zvýšiť príjem nenasýtených mastných kyselín ( rastlinné tuky , ryby )

◦ Zvýšiť príjem vlákniny ( zelenina , ovocie , celozrnné výrobky )

◦ Zvýšiť príjem folátov ( kyselina listová ) a vitamínu sk . B ( B2 , B6 , B12 )

◦ Obmedzenie alkoholických nápojov

◦ nefajčenie

◦ U osôb s hypertenziou - obmedzenie kuchynskej soli

◦ Udržiavanie telesnej hmotnosti a zloženia tela na odporúčaných hodnotách

◦ Pravidelné cvičenie

◦ Relaxácia

Zvýšene zaradiť: rastlinné steroly

◦ Zdroje : fytosteroly sú súčasťou olejov zo semien celej rady rastlín ( napr. repkový , kukuričný - klíčkový , slnečnicový , sójový , olivový , sezamový a olej z ryžových otrúb ) . Bohatým zdrojom sú napr ryžové otruby , sezamové semeno , orechy , mandle , sója , pohánka a obilniny . Ovocie a zelenina obsahujú malé množstvo fytosterolov .

◦ Potraviny obohatené o fytosteroly (ak je to na výrobku uvedené ) : Mliečne nápoje , nátierkové tuky , šalátové dresingy , mliečne produkty , fermentované výrobky , sójové nápoje , syry , výrobky typu jogurtu ...

Sójový proteín izoflavóny

◦ Zdroje sójového proteínu : sójové mlieko , syry ( tofu ) , orechy , oleje , soyabeans , miso ...

n - 3 mastné kyseliny a mononenasýtené mastné kyseliny

◦ Zvýšený prívod n - 3 ( omega - 3 ) ​​mastných kyselín - zdrojom sú predovšetkým tučné ryby , rybie oleje rozširuje cievy a pôsobí protidoštičkovú , zároveň znižuje hladinu LDL " zlého " cholesterolu

◦ Mononenasýtené mastné kyseliny - kyselina olejová ( olivový olej , repkový olej , avokádo , orechy ) znižuje LDL cholesterol

vlákninu

◦ Ovocie , zelenina , celozrnné pečivo , obilniny na priamu konzumáciu ( műsli , lupienky , krehké chlebíčky ... ) , celozrnné cestoviny , ryža celozrnná , ryža Parboiled ...



Pozn Bolo zistené, že malé množstvo alkoholu v pravidelných dávkach pôsobí protektívne proti ateroskleróze a infarktu myokardu . Hovoríme o dávkach 20 - 40g alkoholu denne pre mužov stredného veku ( čo je asi 2 - 3dcl vína , najlepšie červeného , 1-2 drinky , 0,5 l piva ) . Pre ženy je odporúčaná dávka polovičná . Na druhú stranu treba podotknúť , že alkohol je rizikovým faktorom vzniku hypertenzie .


DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd
Súbory cookies používame, aby sme zabezpečili čo najlepšie prezeranie našich webových stránok. Ďalšie informácie nájdete po kliknutí na tlačidlo viac informácií.
Viac informácií Súhlasím