Blog

Psychická spôsobilosť a zbrojný preukaz

Psychotesty krok za krokom

 

Rozhodli ste sa zaobstarať zbrojný preukaz a potrebujete psychickú spôsobilosť od klinického psychológa? Zdá sa vám celý proces komplikovaný a chaotický? Hľadáte jednoduchý návod, ako prejsť celým procesom vyšetrenia? Tak potom ste na správnom mieste! Pomôžeme vám zorientovať sa v celom procese a nakoniec budete možno prekvapení, aké to bolo celé naozaj jednoduché.

V štyroch krátkych krokoch si priblížime celý proces získania psychickej spôsobilosti pre zbrojný preukaz. Tak poďme na to! Pohodlne sa usaďte a pustite sa do čítania.

 

Čo na začiatku spraviť ako prvé?

 

1. Ešte pred vyšetrením

Ešte pred vyšetrením u klinického psychológa navštívte svojho všeobecného lekára a požiadajte ho o vyplnenie tlačiva VÝPIS ZO VŠEOBECNEJ ZDRAVOTNEJ DOKUMENTÁCIE

TIP! Stiahnite si ho a vytlačte ešte pred návštevou lekára, vyhnete sa zbytočným komplikáciám.

 

2. Objednanie sa ku psychológovi

Vyšetrenie psychickej spôsobilosti vykonáva klinický psychológ. Je potrebné sa ku nemu objednať čo najskôr. V našom centre zvykneme klientov objednávať čo najskôr, aby nemuseli čakať príliš dlho a tak zbytočne predlžovať celý proces vybavovania. Kontakt na objednanie do našej ambulancie nájdete na konci článku.

 

3. Vyšetrenie psychickej spôsobilosti

Samotné vyšetrenie trvá zvyčajne 2 hodiny. Jeho účelom je bližšie spoznanie klienta a posúdenie toho, či je psychicky spôsobilý na to, aby vlastnil zbraň.

Vyšetrenie začína krátkym rozhovorom so psychológom, kde sa v krátkosti predstavíte, porozprávate niečo o sebe svojho života a odpoviete na niekoľko otázok, ktoré sa vás psychológ opýta. Následne vyplníte 2 formuláre a prejdete sadou testov na zistenie vašich reakcií, pozornosti, pamäti, inteligencie a osobnosti. Nie je to nič dlhotrvajúce ani zložité. Práve naopak, celý proces prebieha ľahko a bezproblémovo.

Na vyšetrenie si nezabudnite priniesť so sebou:

  1. Vyplnené tlačivo Výpis zo všeob. zdravotnej dokumentácie (od všeobecného lekára)
  2. Občiansky preukaz (alebo iný doklad totožnosti)
  3. Okuliare na čítanie/do blízka (pokiaľ ich nosíte)
  4. Hotovosť (aktuálnu cenu zistíte na našich telefónnych číslach)

Na vyšetrenie nie je potrebná žiadna špeciálna príprava. Stačí sa predtým dostatočne vyspať a prísť s dobrou náladou a vierou, že to zvládnete. Netreba sa zbytočne stresovať a báť samotného vyšetrenia. Nejde o žiadne mučenie, tortúru ani výsluch. Ide len o bližšie spoznanie klienta a posúdenie jeho spôsobilosti na držanie či nosenie zbrane a streliva. Vyšetrením nič nestratíte, len zažijete niečo zaujímavé a obohatíte sa o novú skúsenosť a informácie o sebe.

TIP! Nezabudnite byť čo najviac otvorení a úprimní. Prečo? Predstavte si, že je vám zle a idete ku lekárovi. Tiež mu radšej zatajíte informácie kvôli lepšej diagnóze? Nemyslím si. Verte mi, s úprimnosťou je testovanie jednoduchšie, rýchlejšie a pre vás menej stresujúcejšie.

 

4. Po vyšetrení – ako ďalej?

Po úspešnom absolvovaní vyšetrenia vám bude vydaný doklad o psychickej spôsobilosti v počte 2 kusy. Jeden priložíte ku žiadosti o zbrojný preukaz a druhý budete musieť so sebou nosiť spolu so zbrojným preukazom počas nosenia zbrane.

Mám teda už spôsobilosť od psychológa, čo nasleduje ďalej? Prvý krok máte za sebou, gratulujem! Tak smelo pokračujte v procese získania zbrojného preukazu. Ako na to? Nechajte sa inšpirovať našim článkom, v ktorom nájdete stručne v pár bodoch zhrnuté čo, ako a kde vybaviť na získanie zbrojného preukazu  Zbrojný preukaz, ako na to? Sprievodca vybavením zbrojného preukazu.

 

Na vyšetrenie psychickej spôsobilosti sa môžete objednať prostredníctvom nášho objednávkového formulára,

alebo na našich tel. číslach: +421 2 4487 2654, +421 903 575 990.

 

Autor článku: Mgr. Peter Hanus

TREA plus s.r.o.

Psychologické centrum
Fyziatrické centrum
Chránená dieľňa
Náhradné plnenie
Detská poradňa SCŠPP
Psychológ na dosah
Školiace centrum
Vitamíny, kozmetika, knihy

IČO: 524 11 028
DIČ: 2121027535

Kontaktujte nás

Opýtajte sa nás

Pole je povinné.
Pole je povinné.
Pole je povinné.
Používame Cookies
Súbory cookies používame, aby sme zabezpečili čo najlepšie prezeranie našich webových stránok. Ďalšie informácie nájdete po kliknutí na tlačidlo viac informácií.